Laatste update: maart, 2024

Door:

Redactie

Als we denken aan isoleren, denken we vaak aan het vasthouden van warmte. Dat is ook logisch, want niemand zit graag in de kou. Maar wist je dat een goed geïsoleerd huis ook veel kan betekenen voor je portemonnee? Door de juiste isolatiemaatregelen kan je energierekening namelijk flink omlaag. Bovendien draag je bij aan een beter milieu, omdat je minder energie verbruikt.

Maar er is meer. Goede isolatie zorgt ook voor een betere leefomgeving. Het helpt bijvoorbeeld om geluidsoverlast te verminderen, wat je woongenot aanzienlijk kan verhogen. Het is dus duidelijk: isoleren loont op meerdere fronten.

Eerste stappen naar een beter geïsoleerd huis

Een goed begin is het halve werk, en dat geldt ook voor isolatie. Natuurlijk kun je direct beginnen met het aanbrengen van tochtstrips voor buitendeuren, maar het is slim om eerst het hele huis onder de loep te nemen. Hoe staat het bijvoorbeeld met de isolatie van je dak en muren? En zijn je ramen wel voorzien van dubbel glas?

Tocht langs deuren en ramen kan een groot comfortprobleem zijn en bovendien onnodige stookkosten met zich meebrengen. Tochtstrips aanbrengen is een eenvoudige en effectieve manier om hier iets aan te doen. Laten we eens kijken naar de beste tochtstrippen die je kunt gebruiken om die vervelende kieren en naden te dichten.

Slimme energiebesparingstips die iedereen kan toepassen

Het huis isoleren kan al met kleine, simpele aanpassingen die niet veel hoeven te kosten. Wat dacht je bijvoorbeeld van LED-verlichting of het uitzetten van apparaten in plaats van ze op stand-by te laten staan? Ook kun je de thermostaat slim instellen; door deze ’s nachts lager te zetten bespaar je al snel op je energierekening.

En hoe zorg ik er voor dat er geen wind door mijn deur komt? Naast tochtstrippen voor buitendeuren kun je ook gebruik maken van gordijnen of een mooie dikke deurmat die de kou buiten houdt. Het zijn kleine aanpassingen die je zelf kunt doen, maar die wel een groot verschil kunnen maken.

Subsidies en financiële voordelen van isolatie

Isolatie kan soms best een investering zijn, maar wist je dat er vaak subsidies en financiële voordelen te behalen zijn? De overheid stimuleert namelijk energiebesparing en duurzaam wonen met allerlei regelingen. Zo kun je soms een subsidie krijgen voor het isoleren van je huis of het plaatsen van hoogrendementsglas. Het is zeker de moeite waard om dit uit te zoeken.

Lokale initiatieven kunnen ook helpen bij het financieren van isolatiemaatregelen. In sommige gemeenten kun je bijvoorbeeld met een groep buren collectief inkopen doen of een energiescan laten uitvoeren. Zo word je samen met je buurtgenoten energiebewuster en werk je aan een duurzame toekomst.

Zelf aan de slag of een professional inschakelen

Het hangt af van de klus of je deze zelf kunt of wilt doen, of dat het verstandiger is om een professional in te schakelen. Tochtstrips plakken en andere kleine maatregelen kun je makkelijk zelf doen. Maar als het aankomt op grotere projecten zoals dakisolatie of spouwmuurisolatie, dan is het vaak beter om een deskundige erbij te halen.

Uiteindelijk gaat het erom dat jouw huis zo comfortabel en energiezuinig mogelijk wordt. Of je nu kiest voor doe-het-zelven of een professional: elke stap richting een beter geïsoleerd huis is er één in de goede richting!

Anderen Bekeken ook...

Beste wasmachine onder 500 euro
Beste Dweil
Over onze Auteur.

Redactie

Wij willen graag mensen online helpen bij aankoopbeslissingen of door ze te helpen om tot de juiste dienst te komen en daarmee voor consumenten kostbare tijd te besparen om tot een juiste keuze te komen. Onze missie is dan ook helder: keuze online eenvoudig en overzichtelijk maken!

Success message!
Warning message!
Error message!