• Home
  • Auto's
  • Welk rijbewijs heb ik nodig voor een aanhanger?
Laatste update: mei, 2024

Door:

Redactie

Het kan soms onduidelijk zijn welk rijbewijs u nodig heeft om met een aanhanger te mogen rijden. In deze tekst wordt uitgelegd welke rijbewijzen er zijn en wanneer u met welk rijbewijs een aanhanger mag besturen.

Rijbewijs B en het trekken van een aanhanger

Met een regulier rijbewijs B mag u in bepaalde gevallen ook met een aanhanger rijden. U mag dan een aanhanger trekken van maximaal 750 kilo of een aanhanger trekken van meer dan 750 kilo als de auto en de aanhanger samen niet boven de 3.500 kilo uitkomen. Voorbeelden van situaties waarin u met rijbewijs B een aanhanger mag trekken zijn bijvoorbeeld het vervoeren van een kleine boot of een lichte aanhanger met tuinafval. De combinatie van auto en aanhanger mag dan niet boven de 3.500 kilo uitkomen. Het is belangrijk om te weten dat wanneer u een aanhanger achter uw auto heeft, de maximumsnelheden op de weg veranderen. Houd daarom altijd goed de geldende snelheidslimieten in de gaten. Wilt u met een zwaardere aanhanger rijden, dan heeft u een rijbewijs BE of B+ (code 96) nodig. Met deze rijbewijzen mag u ook zwaardere aanhangwagens trekken. Het is belangrijk om te weten dat u voor het behalen van het aanhanger rijbewijs een praktijkexamen moet afleggen bij het CBR.

Rijbewijs BE of B+ (code 96) voor zwaardere aanhangwagens

Wanneer de combinatie van uw auto en aanhanger meer dan 3.500 kilo weegt, heeft u één van de volgende rijbewijzen nodig om te mogen rijden: BE of B+ (code 96). Met een aanhanger rijbewijs mag u zwaardere aanhangwagens trekken dan met rijbewijs B. Het aanhanger rijbewijs halen kan door het afleggen van een praktijkexamen bij het CBR. Er zijn twee verschillende rijbewijzen voor het besturen van zwaardere aanhangwagens: rijbewijs BE en rijbewijs B+ (code 96). Het belangrijkste verschil tussen deze twee rijbewijzen is het gewicht van de aanhanger. Bij B+ (code 96) mag de aanhanger zwaarder zijn dan bij rijbewijs BE. Voorbeelden van situaties waarin u met rijbewijs BE of B+ een aanhanger mag trekken zijn bijvoorbeeld het vervoeren van een trailer met een zware lading of het verhuizen met een grote aanhanger. Let op dat u bij het rijden met een aanhanger ook rekening moet houden met de geldende snelheidslimieten.

Snelheidslimieten voor het rijden met een aanhanger

Bij het besturen van een auto met aanhanger gelden er verschillende snelheidslimieten, afhankelijk van de totale massa van de combinatie. Als uw geremde aanhangwagen zwaarder is dan 3500 kg (inclusief belading), geldt er op auto(snel)wegen een maximumsnelheid van 80 km/u. Een geremde aanhangwagen is toegestaan op auto(snel)wegen tot een maximumsnelheid van 90 km/u, zolang de aanhangwagen niet zwaarder is dan 3500 kg (inclusief belading). Het is belangrijk om de geldende snelheidsregels in acht te nemen wanneer u met een aanhanger onderweg bent om veilig en volgens de wet te blijven rijden.

Anderen Bekeken ook...

Beste dashcam
Beste Navigatiesysteem Auto
Beste Sneeuwketting
Over onze Auteur.

Redactie

Wij willen graag mensen online helpen bij aankoopbeslissingen of door ze te helpen om tot de juiste dienst te komen en daarmee voor consumenten kostbare tijd te besparen om tot een juiste keuze te komen. Onze missie is dan ook helder: keuze online eenvoudig en overzichtelijk maken!

Success message!
Warning message!
Error message!