• Home
  • Blog
  • Checklist: 8x tips als je je energiecontract wilt veranderen
Laatste update: maart, 2023

Door:

Redactie

Als het tijd is om van energiecontract te veranderen, kan dat een ontmoedigende taak zijn. Er zijn veel factoren om rekening mee te houden bij het kiezen van een energieleverancier, en het is belangrijk om ervoor te zorgen dat je de beste deal krijgt voor jou en je gezin. Hier is een checklist van 8 die je in gedachten moet houden als je aanbieders en contracten vergelijkt.

1# Soort energiecontract

Je moet bepalen of je voor een vast, variabel of dynamisch contract wilt gaan. Vaste contracten bieden de zekerheid dat je tarief gedurende een bepaalde tijd niet verandert. Variabele en dynamische contracten bieden meer flexibiliteit, maar kunnen gepaard gaan met prijsschommelingen.

2# Maandbedrag van het contract

Het bedrag dat je elke maand voor je energie betaalt, hangt af van het soort contract en de leverancier die je kiest. Zorg ervoor dat je verschillende aanbieders en contracten vergelijkt om er zeker van te zijn dat je het meest concurrerende tarief krijgt.

3# Opbouw van de energieprijs

Het is belangrijk om de structuur van de energieprijs te begrijpen als je aanbieders vergelijkt. Dit houdt in dat je begrijpt wat een kWh kost en wat een kubieke meter gas kost, evenals eventuele extra kosten zoals belastingen of leveringskosten.

4# Contractvoorwaarden

Lees de contractvoorwaarden zorgvuldig door om er zeker van te zijn dat je op de hoogte bent van eventuele extra kosten of voorwaarden. Zorg ervoor dat je op de hoogte bent van de duur van het contract, eventuele exitkosten en of er een mogelijkheid is om tijdens de looptijd van aanbieder te veranderen.

5# Teruglevertarief

Als je zonnepanelen of andere hernieuwbare energiebronnen hebt die elektriciteit opwekken, dan is het handig om ook te kijken naar de salderingsregeling van de energieleverancier. Dit levert extra besparingen op je energierekening op, dus kijk welk bedrag ze teruglevert per kilowattuur (kWh).

6# Klantenservice

Het is belangrijk om te kiezen voor een aanbieder met een goede klantenservice. Kijk naar online recensies, vraag vrienden en familie om aanbevelingen, of neem rechtstreeks contact op met de aanbieders om meer te weten te komen over hun ondersteuning.

7# Slimme meter met verbruiksmanager

Als je een slimme meter hebt met een verbruiksmanager, kan dit erg handig zijn bij het vergelijken van verschillende energieleveranciers. Door je energieverbruik te monitoren kun je een nauwkeurig beeld krijgen van hoeveel energie je gebruikt en op welke momenten van de dag. Deze informatie kan je helpen geld te besparen door vast te stellen welke leverancier de beste tarieven biedt voor jouw specifieke behoeften.

8# Gebruik een online energievergelijker

Een online energievergelijker kan het gemakkelijker maken om verschillende aanbieders en contracten te vergelijken. Het biedt een eenvoudige manier om snel de voordelen van elk plan te bekijken, waardoor je zowel tijd als geld kunt besparen. Zorg ervoor dat je een onafhankelijke website gebruikt die niet verbonden is aan een bepaalde aanbieder.

Het vergelijken van energiecontracten hoeft niet ingewikkeld te zijn of heel tijdrovend. Met behulp van deze checklist en een online energievergelijker kun je snel de beste deal voor jouw behoeften vinden. Veel succes met het overstappen van energie!

Anderen Bekeken ook...

Wat doet een inkoper?
Over onze Auteur.

Redactie

Wij willen graag mensen online helpen bij aankoopbeslissingen of door ze te helpen om tot de juiste dienst te komen en daarmee voor consumenten kostbare tijd te besparen om tot een juiste keuze te komen. Onze missie is dan ook helder: keuze online eenvoudig en overzichtelijk maken!

Success message!
Warning message!
Error message!