Wat is loopbaanondersteuning?

loopbaanondersteuning

Loopbaanondersteuning kan worden geboden door loopbaanadviseurs, loopbaanmentoren en door loopbaanondersteuningsspecialisten. Loopbaanbegeleiders helpen mensen bij het plannen van een loopbaan, geven advies bij het vinden van een loopbaan en zoeken naar manieren om hun loopbaandoelen te verwezenlijken. Ze helpen mensen een loopbaan te kiezen die zowel financieel als creatief lonend is. Als ze een passie hebben voor een bepaald studiegebied, zullen ze mensen helpen loopbanen in dat gebied te ontdekken. Loopbaanmentoren zijn mensen die een veelbelovende loopbaan zien, maar zich de kosten voor het volgen van een formele opleiding niet kunnen veroorloven. Zij kunnen informatie verstrekken over financieringsbronnen en mogelijkheden om tegen lage kosten een opleiding te volgen.

Carrièrementoren kunnen afkomstig zijn van binnen de organisatie (zoals een werkgever) of van non-profitorganisaties. Loopbaanadviseurs kunnen informatie verschaffen over het verkrijgen van financiering, toegang tot programmas die financiële hulp bieden, en advies geven over het ontwikkelen van een loopbaanplan. Loopbaanondersteuningsspecialisten zijn personen die gespecialiseerd zijn in het geven van advies en hulp bij loopbaanmanagement. Deze professionals kunnen mensen helpen hun sterke punten en interessegebieden te identificeren, hen helpen bij loopbaanplanning en -ontwikkeling, hen helpen banen te vinden en zich erop voor te bereiden, en hen helpen bij de overgang van de ene loopbaan naar de andere. Andere loopbaanondersteunende professionals kunnen loopbaanadvies geven of werkgelegenheidsontwikkeling, loopbaantraining en -onderwijs, voorbereiding op cvs en sollicitatiegesprekken, en hulp bij arbeidsbemiddeling. Sommige bieden hun diensten gratis aan, terwijl andere tegen betaling werken.

Carrièreondersteuning is in de loop der tijd veranderd van het geven van advies en begeleiding over loopbanen in het bieden van ondersteuning op de werkplek aan mensen die een loopbaan zoeken. Veel loopbaanadviesbureaus en loopbaanmentoren hebben zich ontwikkeld tot loopbaanondersteuningsgroepen die informatie en advies geven over het vinden van een loopbaan, het onderhouden van een loopbaan en de overgang van de ene loopbaan naar de andere. Sommige groepen richten zich ook op specifieke gebieden van loopbanen (bv. juridische loopbanen richten zich op strafrecht, medische loopbanen richten zich op medische en juridische gebieden).


Wat is loopbaanondersteuning?